14 april 2023

Wonen in een monumentaal pand midden in het centrum met alle gemakken van nu

Terug

Lange Stallen aan de Keizerstraat in Breda heeft een flinke metamorfose ondergaan in een samenwerking van WonenBreburg, Hendriks Coppelmans en architect Rienks. Het karakteristieke pand – voormalige militaire paardenstallen – dateert uit 1765 en sinds 1980 wordt erin gewoond en gewerkt. Het monumentale pand is nu omgevormd tot een nieuw visitekaartje van de stad. Bekijk onderaan de pagina de video over het project. De woningen zijn weer comfortabel, gasloos en flink verduurzaamd. De bestaande onderdoorgangen zijn dichtgezet en vervangen door een nieuwe grote onderdoorgang. Deze centrale onderdoorgang zorgt voor ontsluiting van de binnenstad en is verfraaid met een kunstwerk.

Kunstwerk wordt ‘geopend’

Deze ‘Blind Wall’ vertelt het verhaal van een van de trouwste vrienden van de mens: het paard. Paarden hebben de mensheid door de eeuwen heen bijgestaan tijdens het maken van reizen, vervoeren van handel, werken op het land en bouwen van steden. Breda was een belangrijke militaire stad vanwege haar strategische ligging. De stad werd een belangrijke doorgangsroute van de zuidelijke Nederlanden naar Holland en Utrecht. De schildering is daarmee ook een eerbetoon aan het maken van grote ontdekkingsreizen over land en zee.

MonkeyBird Crew

MonkeyBird Crew bestaat uit de Franse kunstenaars Louis Boidron en Edouard Egéa. De betekenis van hun naam hangt samen met de symboliek van apen en vogels. De aap staat voor realisme en het lichaam en de vogel voor dromen en de ziel. De twee kunstenaars hebben een verleden in de Franse graffiti-scene. Hier ontdekten ze hun liefde voor het werken met handgesneden stencils om hun kunstwerken te realiseren.

Meer woningen dan voorheen

In totaal zijn er nu 84 woningen, dat betekent een uitbreiding van 24 woningen ten opzichte van voorheen. Het zijn 61 tweekamerwoningen (gemiddeld 46 m²), 21 studio’s op de bovenste verdieping (gemiddeld 35 m²) en de huurders van de 2 atelierwoningen keren terug. De totale investering bedraagt zo’n € 10,5 miljoen. Wij zijn in maart 2022 gestart.

“De van oorsprong militaire paardenstallen zijn vernieuwd, verduurzaamd en het aantal woningen is uitgebreid van 60 naar 84 woningen . Voor starters, alleenstaanden en stellen een comfortabele en betaalbare plek om te wonen, met behoud van karakter. En dat middenin het centrum van Breda. Daar zijn we trots op!”, aldus Caroline Timmermans van WonenBreburg.

Duurzaam en betaalbaar in hartje centrum

De woningen zijn weer bij de tijd qua duurzaamheid. De gevel en het dak zijn aan de binnenzijde goed geïsoleerd, achterzetramen met HR++ glas aan de binnenzijde van de monumentale kozijnen, de woningen zijn gasloos en aangesloten op het warmtenet en voor de ventilatie is er een WTW-installatie aangebracht. Het zijn woningen met energielabel A. Het is het perfecte thuis voor starters en 1- en 2-persoonshuishoudens die willen wonen in de dynamische leefomgeving midden in het centrum van Breda. De woningen vallen in de huurprijs van ongeveer € 635 en de studio’s zo’n € 435 (prijspeil 2021).

Daan Quaars (wethouder Stedelijke Ontwikkeling): “Breda is een fantastische plek om te wonen. We vinden het belangrijk dat iedere Bredanaar met plezier kan leven in onze stad. Daarom bouwen we aan de juiste woningen op de juiste plek. Dit project is hier een goed voorbeeld van. Deze ontwikkeling van een historisch pand in het centrum laat zien dat we kunnen bouwen en ontwikkelen – en tegelijkertijd het historische karakter van ons mooie Breda kunnen behouden!”

Werkzaamheden op hoofdlijnen:

  • Diverse bestaande woningen zijn compleet gestript en vernieuwd;
  • Realisatie van nieuwe woningen binnen het bestaande casco;
  • Bestaande bedrijfsruimten en atelierruimtes zijn omgezet naar nieuwe woningen;
  • Opknappen buitenzijde, onder meer: dichtzetten van vier onderdoorgangen en realiseren nieuwe hoge onderdoorgang met kunstwerk van BlindWalls Gallery, vervangen dakkapellen door eigentijdse dakramen die ook als minibalkon functioneren: zogenaamd balkonvenster;
  • Het pand gaat van huidig energielabel G naar energielabel A en A+ na oplevering dankzij duurzaamheidsmaatregelen. Zoals een compleet isolatiepakket aan  de binnenzijde (voorzetwanden, dakisolatie, achterzetramen met HR++ glas), WTW-units, gasloos maken en nieuwe aansluiting op warmtenet Ennatuurlijk.

Over Blind Walls Gallery

Blind Walls Gallery is hét museum op straat. Internationale kunstenaars werken aan een groeiende collectie muurschilderingen geïnspireerd op het verleden, heden en de toekomst van Breda. Sinds 2015 werkt Blind Walls Gallery aan een nieuw stadsgezicht en heeft het al meer dan 145 projecten gerealiseerd in de openbare ruimte van Breda. Je kunt alle muurschilderingen ontdekken via www.blindwalls.gallery.

Bekijk ook de video over het project:

Opening Lange Stallen Breda

Opening Lange Stallen Breda

Opening Lange Stallen Breda

Wethouder Daan Quaars

Opening Lange Stallen Breda

Directeur Carl Dolmans aan het woord met rechts Caroline Timmermans, directeur-bestuurder WonenBreburg

Opening Lange Stallen Breda

Opening Lange Stallen Breda

Opening Lange Stallen Breda

Een (onder)doorkijkje naar de stad

Opening Lange Stallen Breda

Een fragement uit de muurschildering van MonkeyBird Crew

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling