28 september 2022

Wethouder neemt kijkje bij opgeleverde appartementen Kerkstraat Zuid in Helmond

Terug

De bouw van de 44 sociale huurappartementen aan Kerkstraat Zuid in Helmond is klaar. We ontwikkelden en bouwden de woningen voor woningcorporatie Woonbedrijf. Nog voor de zomervakantie kregen de nieuwe bewoners de sleutel: jonge starters op de woningmarkt, die het fijn vinden om in de levendige stad te wonen. Vandaag bezocht wethouder Gaby van den Waardenburg het nieuwe gebouw, samen met Ingrid de Boer (algemeen directeur/bestuurder Woonbedrijf) en René Beks (directeur ontwikkeling & innovatie Hendriks Coppelmans).

Ze wisselden ervaringen uit en spraken met enkele bewoners. Bewoonster Joy Kusters vertelde over haar ervaringen in haar nieuwe woning: “Ik moest wel even wennen aan mijn nieuwe woning. Maar vanaf het moment dat er een mooi kleurtje op de wanden zat en mijn meubels binnen stonden, voelde ik mij hier thuis.”

Kansen voor jongeren op de woningmarkt

De appartementen zijn verhuurd aan jongeren in de leeftijd van 23 tot en met 27 jaar. Alle bewoners kregen een tijdelijk ‘jongerencontract’. Dat betekent dat ze daar maximaal 5 jaar kunnen wonen. Ze behouden hierbij hun inschrijfduur bij Wooniezie, zodat ze makkelijk door kunnen stromen naar een andere huurwoning van een woningcorporatie. De kale huurprijs is gemiddeld € 540,- (servicekosten en parkeerplaats zijn 40 euro per maand). Huurtoeslag aanvragen is mogelijk.

Ingrid de Boer algemeen directeur/bestuurder van Woonbedrijf: “Woonbedrijf verhuurt aan de Kerkstraat Zuid goede, betaalbare huurwoningen voor startende jongeren in het hart van Helmond. Met dit appartementengebouw dragen we bij aan de levendigheid van dit deel van het centrum en bieden we jongeren een mooie kans op een betaalbare en duurzame woning.”

“Als gemeente zijn we ontzettend blij met deze ontwikkeling”, zegt woonwethouder Gaby van den Waardenburg van de gemeente Helmond, die bijdroeg aan de ontwikkeling. “Deze locatie was jarenlang een doorn in het oog voor veel Helmonders en dus ook voor ons. En dat we er op deze manier voor kunnen zorgen dat jongeren een toekomst kunnen opbouwen in hartje Helmond, dan is dat goed nieuws voor heel Helmond.”

“Hendriks Coppelmans vindt het ook belangrijk om te blijven investeren in de beschikbaarheid van betaalbare huurwoningen”, aldus René Beks. “We hebben dit project ontwikkeld op eigen grond en kwamen met het idee om op deze centrumlocatie sociale huurwoningen te bouwen. Daarmee is het project een voorbeeldproject voor de landelijke woonopgave. We laten hiermee zien dat de ambitie van de overheid, dat minstens twee derde van de woningen in nieuwe projecten betaalbare huur- en/of koopwoningen moeten zijn, haalbaar is. Ook binnenstedelijk.”

Compact appartement dicht bij alle voorzieningen

Het woongebouw bestaat uit vier woonlagen met elk elf appartementen in drie verschillende typen. Er is een lift aanwezig. Alle appartementen hebben één slaapkamer, een woonkamer met open keuken, badkamer en installatieruimte. Ze hebben vanzelfsprekend gasloze installaties en energielabel A++. De appartementen op de begane grond hebben een klein terras dat uitkomt op het binnenterrein. De woningen op de verdiepingen erboven hebben een zogenaamd Frans balkon. Dat wil zeggen dat er naar binnen draaiende deuren zijn, die je open kunt zetten. Maar er is geen balkon waar je op kan zitten.

Op het binnenterrein zijn de parkeerplaatsen (voor elk appartement 1) de fietsenberging en de containerruimte. Het binnenterrein is via een onderdoorgang met slagboom aan de Zuid Koninginnewal te bereiken.

Aan de oostkant van het binnenterrein realiseerden we ook vier stadsvilla’s (koop). Deze zijn allemaal verkocht en net voor de zomer opgeleverd.

appartementen Kerkstraat Zuid Helmond oplevering

appartementen Kerkstraat Zuid Helmond oplevering

(v.l.n.r.) René Beks, Gaby van den Waardenburg en Ingrid de Boer in gesprek met bewoonster Joy Kusters.

appartementen Kerkstraat Zuid Helmond oplevering

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling