22 juni 2023

Van CO2-reductie naar circulaire innovaties

Terug

Beton en circulair bouwen. Past die combinatie wel bij elkaar? En hoe dan? Daarover werd deze week gesproken op de Platformbijeenkomst van het Lente-akkoord 2.0. Daar komen o.a. Aedes, WoningbouwersNL, Bouwend Nederland en verschillende koplopers op het gebied van duurzaamheid bij elkaar. Ook wij waren erbij. In twee parallelsessies deelden Vincent Hendriks en Carl Dolmans onze visie over het bouwen met beton en andere biobased en circulaire materialen. Wat doen we zelf? Hoe passen we die materialen toe in onze TerugWINwoning®? En wat zijn we van plan met de Modulefabrique®?

CO2-reductie in de betonsector

Grip krijgen op de CO2-uitstoot. Het is een hot item in de bouw. Ook wij hebben te maken met de nieuwe regelgeving, maar we vinden het vooral belangrijk dat onze planeet nog een hele tijd meegaat. Als duurzame koploper zijn we dan ook druk bezig met de ontwikkeling van circulaire materialen en hebben we intensieve partnerschappen met partijen die biobased materialen ‘kweken’. Daarmee hopen we in de toekomst meer grip te hebben op het aanbod van circulaire grondstoffen. We ontkomen niet aan het gebruik van beton in de bouw, maar we kunnen wel zorgen voor een duurzame manier om het te produceren.

Circulair beton door slimme betoncrusher

Eerder dit jaar richtten we al de Circulaire grondstoffen BV op, waarmee we optreden als leverancier en makelaar van circulaire grondstoffen. Eén van die materialen is circulair beton. Daarover vertelde directeur Vincent Hendriks tijdens de Platformbijeenkomst. We produceren het circulaire beton met een slimme betoncrusher, de ARAC breker. Deze breker scheidt betonpuin, wat eerst door een traditionele breker gaat, naar schone materialen: zand, grind en vulstof. Daarmee maken we weer nieuw, écht circulair, beton. Dat doen we niet alleen voor onze eigen ontwikkelprojecten. Ook andere aannemers en partijen uit de regio kunnen betonpuin aanleveren en schone grondstoffen afnemen. Zo stimuleren we duurzaamheid actief.

Toepassing in de TerugWINwoning®

In dit tijdperk van de materiaal- en energietransitie is Hendriks Coppelmans druk bezig met de ontwikkeling van haar eerste circulaire woning: de TerugWINwoning®. Carl Dolmans, directeur bij Hendriks Coppelmans, vertelde tijdens de bijeenkomst over de plannen om de circulaire grondstoffen toe te passen in de TerugWINwoning®. Het circulaire beton bijvoorbeeld, maar ook isolatiemateriaal van mycelium (een netwerk van schimmeldraden), Cross Laminated Timber (CLT), Cross Laminated Bamboe (CLB) en houtskeletbouw (HSB) gevelelementen. Op het gebied van energie hebben we de ambitie om zo veel mogelijk energie zelf op te wekken met de woning en accu’s te plaatsen. Zo kunnen we de energie die de woning opwekt, maar niet gebruikt, opslaan om op een later moment alsnog te gebruiken.

Van product naar Modulefabrique®

We gebruiken de circulaire grondstoffen enerzijds als product op onze bouwplaatsen. Daarnaast maken we van deze producten in onze eigen Modulefabrique® modulaire elementen. Onze modules richten zich op wanden, gevels, vloeren, daken en installaties (meterkast en/of badkamer). We willen zo dicht mogelijk bij de oorsprong van de grondstoffen blijven, zodat we daarmee onze modules kunnen optimaliseren en volledig op elkaar kunnen afstemmen. Die modules worden vervolgens toegepast in onze verschillende conceptwoningen, zoals de Premium Woning®, Budgetwoning® en de TerugWINwoning®. Vooralsnog doen we dat voor onze eigen projecten. Als dit goed gaat, schalen we op zodat we ook onze partners en collega-aannemers kunnen voorzien van materialen. Want voor deze materiaaltransitie hebben we elkaar heel hard nodig.

Meer weten over onze circulaire plannen? Neem dan contact op met Vincent Hendriks (zie onder) of Carl Dolmans (cdolmans@hendrikscoppelmans.nl / 0413 – 26 48 33).

De presentatie en meer over de platformbijeenkomst vind je op Lenteakkoord.nl

Platformbijeenkomst Lente-akkoord 2.0 circulair

Vincent Hendriks tijdens de platformsessie van het Lente-akkoord 2.0

Carl Dolmans Platformbijeenkomst Lente-akkoord 2.0 circulair Lente-akkoord 2.0

Carl Dolmans tijdens de platformsessie van het Lente-akkoord 2.0

Meer weten? Neem contact op!

Vincent Hendriks, directeur
Vincent Hendriks
Directeur
T: (0413) 26 48 33
"Zullen we samen wonen geweldig maken?"

Hidden
Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling