27 september 2023

Struikrovers actief in Vlijmen

Terug

Bij sloopprojecten wordt steeds vaker aandacht besteed aan het hergebruiken van bouwmaterialen. Maar wat gebeurt er met al dat groen in de voor- en achtertuinen? Daar gaat doorgaans de bulldozer overheen. Niet lang meer, als het aan Stichting Struikroven ligt… Struikroven redt bestaand groen uit voor- en achtertuinen om het in dezelfde omgeving een nieuwe bestemming te geven.

Een tweede leven

Voor Woonveste gaan we de woningen aan de Pastoor Smoldersstraat in de wijk Vliedberg in Vlijmen slopen. Tijdens de sloopwerkzaamheden zou bestaand groen van voor- en achtertuinen normaal gesproken verloren gaan, maar dat pakt Woonveste deze keer graag anders aan. Net als Woonveste vinden we een duurzame aanpak belangrijk en dragen we op verschillende manieren bij aan het behoud van het milieu. In de Pastoor Smoldersstraat gaat Woonveste de samenwerking aan met Struikroven om samen met bewoners uit de wijk én met hulp van ons en Gemeente Heusden, zoveel mogelijk planten een tweede leven te geven.

Circulair groen als verbindende factor

Struikroven mobiliseert buurten en motiveert bewoners om op een positieve en simpele manier een bijdrage te leveren aan duurzaamheid en hergebruik door groen te redden uit voor- en achtertuinen van sloopprojecten. Bovendien versterkt Struikroven de gemeenschapszin in wijken, want groen verbindt.

Struikroofactie voor buurtbewoners

De Struikroofactie staat gepland op zaterdag 7 oktober aan de Pastoor Smoldersstraat in Vlijmen, voor alle bewoners en organisaties in de Vliedberg. Kijken en/of meehelpen mag natuurlijk ook! Meedoen is heel eenvoudig: meld jezelf aan en kom zaterdag 7 oktober naar ‘Even bij 7’ aan de Pastoor Smoldersstraat 7 in Vlijmen. Meld jezelf vanaf 10:00 uur bij de Struikroven vlag. Tussen 10:00 en 14:00 uur mag je planten komen uitgraven uit de door Struikroven aangegeven voor- en achtertuinen. Neem wel een eigen schep, kruiwagen of emmer mee. De geroofde planten mag je gratis meenemen voor in jouw eigen (buurt)tuin.

Transformatie Pastoor Smoldersstraat

Samen met Woonveste gaan we aan de slag met de herontwikkeling van de woningen aan de Pastoor Smoldersstraat. De 22 huurwoningen worden dit najaar gesloopt. Net als bij het Struikroven, is ook bij de sloop van deze woningen circulariteit een belangrijk aandachtspunt. Een groot deel van de materialen van de woningen wordt dan ook gerecycled in andere projecten. De woningen worden vervangen door 42 nieuwe beneden-bovenwoningen.

struikroven

pastoor smoldersstraat vliedberg vlijmen

De woningen aan de Pastoor Smoldersstraat worden later dit jaar gesloopt.

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling