15 november 2022

SAMEN BOUWEN 2.1: STEEDS SLIMMER SAMENWERKEN MET KETENPARTNERS

Terug

De bouwcrisis sloeg in 2018 om naar een totaal andere boodschap: bouwen, bouwen, bouwen. Juist op een moment dat veel bedrijven ingrijpende reorganisaties achter de rug hadden. Lean werken werd hét thema op de bouwplaats. Met ons traject Samen Bouwen 2.1 zetten we samen met onze ketenpartners nadrukkelijk in op het optimaliseren en verstevigen van de onderlinge samenwerking. Dat is nodig want alleen door samen verder te kijken, elkaar verder te helpen en verder te innoveren maken we wonen geweldig.

Nieuwe bedreigingen

Toen de balans in de markt twee jaar geleden wat was hersteld, ontstonden nieuwe bedreigingen, zoals PFAS en stikstof. Inmiddels zijn daar nieuwe bedreigingen bijgekomen, zoals de stijgende bouwkosten en leveringszekerheid. Ook spannend, maar tegelijkertijd ook een kans, is het feit dat we steeds afhankelijker worden van onze partners en zij van ons. Hierin het verschil maken vraagt om slim samenwerken.

Even opfrissen

Daarom hebben we onlangs nog eens de koppen bij elkaar gestoken. Twee jaar geleden noemden we het Samen Bouwen 2.0. Nu is het Samen Bouwen 2.1. Een vervolg op de vorige sessies, om te herijken wat we twee jaar geleden met elkaar hebben afgesproken. En om kritisch te kijken naar de situatie van volgend jaar: de beschikbaarheid van materialen en personeel, de beheersing van de kostprijs. We zullen elkaar nog meer nodig hebben dan in voorgaande jaren.

Het doel bleef hetzelfde: het optimaliseren en verstevigen van de samenwerking. Twee interactieve sessies – één met onze ruwbouw-, gevel- en dakpartners, en een tweede met de afbouwpartners – hebben wederom geleid tot beloftelijsten met elk tien punten. Zo concretiseren we de morele overeenkomst om onze samenwerkingsskills op de bouwplaats continu te verbeteren.

Wat valt op?

We zien dat we in basis dezelfde beloftes doen aan elkaar. ‘Afspraak is afspraak’, bijvoorbeeld. En ‘we houden altijd een startgesprek’. Daarnaast zien we dat de actualiteit ons inhaalt. Nieuw zijn dan ook punten die zich richten op afval op de bouw (het voorkomen daarvan), circulariteit en hoe we de bouw samen aantrekkelijk kunnen houden voor leerlingen.

En nu?

Wat gaan we nu doen met deze informatie? Allereerst zijn de beloftelijsten binnenkort prominent te zien in elke bouwkeet. Daarnaast gaan we niet wéér twee jaar wachten op een vervolgafspraak. We gaan actief bewaken of we ons aan de afspraken houden. Zo niet, dan gaan we dat verbeteren. Dit doen we periodiek, op projectniveau.

Ook leveranciers bouwen mee

Toch is er ook behoefte aan een vervolgafspraak begin 2023. Maar dan een nieuwe sessie, met onze leveranciers. Zij worden namelijk steeds belangrijker voor de kwaliteit van ons proces. Vooral in de efficiëntie van het proces zijn zij een belangrijke schakel. Wat betekent het bijvoorbeeld als zij de afgesproken levertijden niet nakomen? We gaan daarom graag met hen aan tafel om onze processen perfect op elkaar aan te sluiten.

Samen vormen we een sterk team en maken we wonen geweldig!

Samen Bouwen 2.1 2022

Samen Bouwen 2.1 2022

Samen Bouwen 2.1 2022

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling