25 april 2013

Onderzoeksverslag pilot: ketensamenwerking bij renovatie werkt!

Terug

Hoe kunnen bouwpartijen beter samenwerken bij woningrenovatie? Deze vraag houdt veel opdrachtgevers en onderhoudsbedrijven bezig. ‘Het moet anders’, vinden velen. En het kán ook anders blijkt uit een recent verschenen onderzoeksverslag van de Hogeschool Utrecht en TU Delft. Zeven pilotprojecten werden twee jaar lang gevolgd en de conclusie van het lectoraat Vernieuwend Vastgoedbeheer is glashelder: ketensamenwerking werkt! Ketensamenwerking is pas echt vruchtbaar als het een structureel, projectoverschrijdend karakter heeft en zich uitstrekt over alle bouwprocessen, concludeert het rapport ‘Even anders’ dat onlangs verscheen.

Hogere bewonerstevredenheid

Hendriks Coppelmans vormde samen met de Tilburgse woningcorporatie Tiwos een van de zeven samenwerkende duo’s die deelnamen aan het landelijke kennisuitwisselingstraject. In de wijk ‘Loven’ in Tilburg werden via ketensamenwerking 180 eengezinswoningen onder handen genomen. Een hogere bewonerstevredenheid en ‘weg met de vechtcultuur’ vormden de insteek van de vernieuwende manier van samenwerken. De ervaringen bij alle ketenpartners zijn positief, zeer zeker ook bij Tiwos. Enkele successen: weinig opleverpunten, constructieve samenwerking op alle niveaus en een gemiddelde bewonerstevredenheid van ruim een 8! Inmiddels zijn we met hetzelfde team een vervolgproject gestart.

Even anders

De ervaringen van alle pilots staan beschreven in de uitgave ‘Even anders’. Het is het eerste praktijkonderzoek op gebied van keteninnovatie in de bestaande bouw. Wij bevelen het van harte bij u aan. Het inspireert en bevat handvatten om concrete stappen te zetten. Meer weten over onze ervaringen? Neem dan contact op met Cas Stuut (directeur), 0413-264833 of cas.stuut@hendrikscoppelmans.nl. Of bekijk de extra informatie op deze website.

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling