18 januari 2022

Monumentale Lange stallen in Breda omgevormd tot betaalbare en duurzame woonplek

Terug

Lange Stallen aan de Keizerstraat in Breda krijgt een flinke metamorfose. Het karakteristieke pand  – voormalige militaire paardenstallen –  dateert uit 1765 en sinds 1980 wordt erin gewoond en gewerkt. Het monumentale pand is inmiddels echt aan onderhoud en vernieuwing toe en wordt nu omgevormd tot een nieuw visitekaartje van de stad. De woningen worden weer comfortabel, zijn dadelijk gasloos en flink verduurzaamd. De bestaande onderdoorgangen worden dichtgezet en vervangen door een nieuwe grote onderdoorgang. Deze centrale onderdoorgang zorgt voor ontsluiting van de binnenstad en wordt verfraaid met een kunstwerk. We gaan dit project uitvoeren in opdracht van WonenBreburg. Op dinsdag 18 januari tekenden ze de overeenkomst om officieel te kunnen starten.

Meer woningen dan voorheen

Er komen in totaal 84 woningen, dat betekent een uitbreiding van 24 woningen ten opzichte van nu. Er zijn straks 61 tweekamerwoningen beschikbaar (gemiddeld 46m2), 21 studio’s op de bovenste verdieping (gemiddeld 35m2) en de huurders van de 2 atelierwoningen keren terug nadat het project gereed is. De totale investering bedraagt zo’n € 10,5 miljoen. De start staat gepland op 1 maart 2022, oplevering in het eerste kwartaal 2023.

Duurzaam en betaalbaar in hartje centrum

De woningen zijn straks weer bij de tijd qua duurzaamheid. De gevel en het dak worden aan de binnenzijde goed geïsoleerd, er komen achterzetramen met HR++ glas aan de binnenzijde van de monumentale kozijnen, de woningen worden gasloos en aangesloten op het warmtenet en voor de ventilatie wordt een WTW-installatie aangebracht. Het worden woningen met energielabel A. Het is het perfecte thuis voor starters en 1- en 2 persoonshuishoudens die willen wonen in de dynamische leefomgeving midden in het centrum van Breda. De woningen vallen in de huurprijs van rond € 635 en de studio’s rond € 435 (prijspeil 2021).

Enthousiasme alom tijdens de voorbereiding

WonenBreburg heeft afgelopen periode intensief met gemeente Breda samengewerkt om zodoende een breed gedragen plan te realiseren op deze plek. Bij bespreking van het gewijzigde bestemmingsplan in de raad bleken alle fracties zeer positief over het voorgenomen plan. En over het vastgestelde bestemmingsplan en de omgevingsvergunning zijn geen bezwaren binnengekomen. De oorspronkelijke bewoners zijn al eerder verhuisd (nu wordt het tijdelijk bewoond) en staat dus niets meer in de weg snel van start te gaan.

Lange stallen Breda

Impressie van de vernieuwde onderdoorgang bij de Lange stallen in Breda

Rechts Hans Pars (bestuursvoorzitter WonenBreburg) en links Vincent Hendriks (directeur Hendriks Coppelmans).

Lange stallen Breda

Bestaande situatie van de Lange stallen in Breda

Lange stallen Breda

Lange stallen Breda

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling