8 december 2020

Minifeestje bij start nieuwbouw Mozartsingel voor WonenZoals

Terug

We zijn gestart met de bouw van 18 appartementen en 2 gemeenschappelijke ruimten aan de Mozartsingel in ‘s-Hertogenbosch. Een feestelijk moment! Dat hadden we graag samen met de toekomstige bewoners, hun nieuwe buren en alle projectbetrokkenen willen vieren. Maar helaas, corona. We hebben deze mijlpaal met een heel klein groepje gevierd. Kijk hier naar een mini-feestje met de toekomstige nieuwe bewoners in de hoofdrol.

De nieuwe bewoners

Op de voormalige schoollocatie aan de Mozartsingel bouwen we in opdracht van BrabantWonen een woonvoorziening voor 18 jongeren met een lichamelijke en/of (lichte) verstandelijke beperking. Zij gaan hier zelfstandig maar toch samen wonen, met 24-uurs zorg en begeleiding. De toekomstige bewoners wonen nu bij hun ouders thuis, maar willen graag ‘uitvliegen’. Ze zijn bevriend geraakt via school. Hun ouders hebben het initiatief genomen om samen geschikte woonruimte te vinden: WonenZoals.

Wat gaan we bouwen?

Deze kleinschalige woonvorm met leeftijdsgenoten bestaat uit 18 duurzame appartementen en 2 gemeenschappelijke ruimten. Verdeeld over twee bouwlagen. Zes appartementen zijn aangepast voor rolstoelgebruikers. De hoofdingang komt aan de Mozartsingel, met elf eigen parkeerplaatsen en een gemeenschappelijke tuin. Het gebouw is ontworpen door WY Architecten.

Energiezuinig en circulair gebouw

Het ‘nul-op-de-meter’ gebouw wekt net zoveel energie op als het verbruikt. Met zonnepanelen op het dak. Bodemwarmtepompen zorgen voor verwarming, koeling en warm water. Het gebouw is vergaand circulair. De houten draagconstructie bestaat uit geprefabriceerde kruislings gestapelde lagen hout (Cross Laminated Timber, afgekort CLT). Het is zo sterk als beton. Ondergrondse tanks vangen regenwater op voor toiletspoeling. De gevelbekleding is van keramisch materiaal met een vulling van populierenhout van Nederlandse bomen. Verder gebruiken we houtvezel voor isolatie, gerecyclede gipsplaten en sedum op het dak. Kortom: een bijzonder gebouw met een warme uitstraling en een zeer duurzaam karakter. Voor bijzondere mensen!

Meer informatie over de toepassing van hout in dit project vind je hier.

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling