29 juni 2020

3iv: gasloos met isolatie in de woningschil

Terug

De aanpak van bestaande woningen naar all electric is een van de grootste uitdagingen van de transitie naar een CO2-neutrale woningvoorraad. Tot nu toe betekende dit dat er flinke isolatiepakketten nodig waren aan de buitenzijde van de woning. Forse investeringen dus. Atriensis innovatie lanceert een betaalbaar alternatief: 3iv. In heel Nederland werken zij samen met verschillende partners. Samen met Kemkens gaan wij dit samenwerkingsverband aan voor regio Zuid. Ook blijven we als mede-initiatiefnemer actief betrokken bij de organisatie en optimalisatie van dit concept. 

All electric

Wanneer alleen stroom beschikbaar is voor ruimteverwarming, moet de warmtevraag vergaand teruggedrongen worden. Anders wordt de woning niet goed warm en loopt de elektriciteitsrekening de spuigaten uit. Buitengevelisolatie is echter kostbaar en vergt veel materialen. Ook uit het oogpunt van circulariteit is dat niet ideaal. Atriensis innovatie vroeg zich af of innovaties op het gebied van isolatie in de woningschil niet tot een betaalbaar alternatief zouden kunnen leiden. Gecombineerd met warmtepomptechniek en vraaggestuurde ventilatie. Een integrale aanpak, inclusief zonnepanelen, elektrisch koken en het afsluiten van de gasmeter. Technisch betekent dat het volgende:

  • Gevelisolatie in de gevel: Rc = 1,82
  • Netto warmtevraag: < 66 kWh/m²
  • Lage temperatuur verwarming
  • Energie-index < 0,39

Samen met Hendriks Coppelmans en Kemkens werkte Atriensis innovatie dit concept verder uit voor een specifiek type eengezinswoningen. Conclusie: het kan, en wel voor een investering van € 50.000 inclusief btw.

3iv

Atriensis innovatie lanceert dit concept als 3iv: integraal, innovatief en inspirerend verduurzamen! Met in elke regio betrouwbare partners voor de realisatie. Gezamenlijk werken partijen verder aan toepassing van dit concept op andere woningtypes en verdere prijsdaling. Het eerste concept richt zich op eengezinswoningen met de volgende kenmerken:

  • Bouwjaar 1970-1980
  • Gemetselde gevels met daarin kozijnen
  • Zadeldak met hellingshoek van ongeveer 35 graden
  • Twee volledige verdiepingen met hierop een via een vaste trap bereikbare zolder
  • Warmtevisie waarschijnlijk all electric

Het concept van 3iv voldoet aan de eisen van de Renovatieversneller. Atriensis innovatie bereidt daarom een aanvraag voor. Meer weten? Zie ook de website van 3iv.

Brabantse Duurzaamheids Alliantie Tilburg - 3iv

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling