15 april 2016

Meiden bezoeken bouwplaats de Gaarden in Uden tijdens ‘Girlsday’

Terug

11 vmbo-meiden van het Udens College waren op donderdag 14 april te gast op de bouwplaats van de Gaarden in Uden. Hendriks Coppelmans Bouwgroep uit Uden liet de 14 en 15-jarige scholieren een kijkje nemen bij het nieuwbouwproject in het kader van ‘Girlsday’. Op deze landelijke dag openen technische bedrijven hun deuren om meisjes kennis te laten maken met de fascinerende  wereld van bèta, techniek en ICT. Hendriks Coppelmans is één van de vier bedrijven in de regio Uden-Veghel-Oss die hieraan deelnemen.

Zelf metselen

De elf meiden van het Udens College  werden donderdag dan ook begeleid door drie vrouwelijke medewerkers van het bedrijf. Op het hoofdkantoor in Uden vertelt projectontwikkelaar Anita Pauwels over haar vak en over het nieuwbouwproject de Gaarden in Uden. Rond het historische Retraitehuis aan de Volkelseweg in Uden wordt een prachtige, gemengde woonwijk gebouwd met appartementen en eengezinswoningen. Een uniek project waarbij aandacht is voor de natuur en bewust leven. Wat komt er allemaal kijken bij het ontwerp van zo’n woning? En wat moet er allemaal geregeld worden, voordat de schop de grond in kan?
Op de bouwplaats krijgen de leerlingen een rondleiding van Françoise, van uitvoerder Joop Linders en communicatiemedewerker Elien Hendriks. Daarna mogen de meiden zelf aan de slag met een troffel en een hamer. En wat de meiden zelf het leukste vonden van de dag “De roze helmen!”. Zij vonden het vooral heel leerzaam én vonden het erg leuk om zelf een kijkje te mogen nemen op de bouw.

Aandeel vrouwen in bouwnijverheid is laag

In de afgelopen jaren is de werkgelegenheid in de bouw flink gedaald. Vanaf 2015 trekt de bouw langzaam maar zeker uit het dal omhoog. Het aandeel vrouwen dat in de bouwnijverheid werkt is nog altijd laag:  8 procent. Voor Françoise Brandwagt, personeelsfunctionaris bij Hendriks Coppelmans, is dat reden genoeg om aan initiatieven zoals de Girlsday deel te nemen. “Net als jongeren zijn vrouwen sterk ondervertegenwoordigd in onze branche en dat is ontzettend jammer”, vindt Francoise, zelf een van de elf vrouwen bij haar werkgever. “Vanuit onze maatschappelijke rol vinden wij dat je iets extra’s moet doen om specifiek meiden te interesseren. Wij doen al heel veel om de opleidingskeus bij jongeren positief te beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld snuffelstages, basisschoolexcursies en deelname aan het regionale samenwerkingsverband Techniek is Troef. En nu doen we dus alweer voor de vierde keer mee aan Girlsday.” Bij Hendriks Coppelmans ligt het aandeel vrouwen flink boven het landelijk gemiddelde. Er is de afgelopen jaren een duidelijk stijgende lijn.

Meiden zijn hard nodig

Of de belangstelling onder vrouwen voor een carrière in de bouw op korte termijn toe zal nemen is wat Françoise betreft een vraagteken. “Ik hoop dat de participatie van vrouwen stijgt.  Door de toenemende vergrijzing hebben we hen straks hard nodig. Bovendien vraagt de veranderende markt juist om eigenschappen die je vaak bij vrouwen tegenkomt. Gelukkig zie ik nu al relatief veel vrouwelijke stagiaires voorbij komen, zowel mbo’ers als hbo’ers. Die meiden doen het meestal heel goed. Vaak zie je dat ze uiteindelijk kiezen voor de richting architectuur of calculatie/werkvoorbereiding. De uitvoerende bouw is gewoon niet erg populair bij vrouwen. Dat is jammer. Ook op de bouwplaats zijn vrouwen van harte welkom.”

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling