25 april 2013
Meiden bezoeken bouw Berlerode tijdens ‘Girlsday’
Tien vmbo-meiden van het Udens College waren op donderdag 25 april te gast op de bouwplaats van het nieuwe woonzorgcentrum Berlerode in Berlicum. Hendriks Coppelmans Bouwgroep uit Uden liet de 13- tot 15-jarige scholieren een kijkje nemen in het kader van ‘Girlsday’. Op deze landelijke dag, die voor de vierde keer gehouden is, openden technische bedrijven hun deuren om meisjes kennis te laten maken met de fascinerende wereld van bèta, techniek en ICT. Hendriks Coppelmans is een van de zes bedrijven in de regio Uden-Veghel-Oss die hieraan deelnamen.
Ondervertegenwoordigd
In Nederland werken circa 10.000 vrouwen in de bouwnijverheid. Dat is slechts 8,5% van het totaal aantal mensen dat werkzaam is in deze bedrijfstak. Voor Françoise Brandwagt, personeelsfunctionaris bij Hendriks Coppelmans, is dat reden genoeg om aan initiatieven als de Girlsday deel te nemen. “Net als jongeren zijn vrouwen nog altijd sterk ondervertegenwoordigd in onze branche en dat is ontzettend jammer”, vindt Françoise, zelf een van de negen vrouwen bij haar werkgever. “Vanuit onze maatschappelijke rol vinden wij dat je iets extra’s moet doen om specifiek meiden te interesseren. Wij doen al heel veel om de opleidingskeuze bij jongeren positief te beïnvloeden zoals bijvoorbeeld snuffelstages, basisschoolexcursies en deelname aan het regionale samenwerkingsverband Techniek is Troef. En nu doen we dus voor het eerst mee aan Girlsday.”
Zelf metselen en timmeren
Bij Hendriks Coppelmans ligt het aandeel vrouwen iets boven het landelijk gemiddelde. De tien meiden van het Udens College werden donderdag begeleid door twee vrouwelijke medewerkers van het bedrijf. Op het hoofdkantoor in Uden vertelde projectontwikkelaar Anita Pauwels over haar vak en over de nieuwbouw van woonzorgcentrum Berlerode die zij ontwikkeld heeft. Een grootschalig en gevarieerd project met 91 wooneenheden en een aantal gemeenschappelijke ruimtes, zoals een restaurant. Wat komt er allemaal kijken bij het ontwerp van zo’n gebouw? En wat moet er allemaal geregeld worden, voordat de schop de grond in kan? Op de bouwplaats in Berlicum kregen de leerlingen een rondleiding van Françoise, uitvoerder Marco Fleuren en bouwkundestagiair Richard Engelage. Daarna mochten de meiden zelf aan de slag met een hamer en een troffel.
Meiden hard nodig
Of de belangstelling onder vrouwen voor een carrière in de bouw op korte termijn toe zal nemen is wat Françoise betreft een vraagteken. “De sector heeft het momenteel enorm zwaar en de werkgelegenheid daalt. Dat is natuurlijk geen aanlokkelijk vooruitzicht als je voor een opleidingskeuze staat. Toch hoop ik dat de participatie van vrouwen stijgt. Door de toenemende vergrijzing hebben we hen straks hard nodig. Bovendien vraagt de veranderende markt juist om eigenschappen die je vaak bij vrouwen tegenkomt. Gelukkig zie ik nu al relatief veel vrouwelijke stagiaires voorbij komen, zowel mbo’ers als hbo’ers. Die meiden doen het meestal heel goed. Vaak zie je dat ze uiteindelijk kiezen voor de richting architectuur of calculatie/werkvoorbereiding. De uitvoerende bouw is gewoon niet erg populair bij vrouwen. Dat is jammer. Ook op de bouwplaats zijn vrouwen wat ons betreft van harte welkom.”