15 december 2022

(Label)stappen zetten in Vlijmen: Groot onderhoud in Vliedberg

Terug

We voeren groot energetisch onderhoud uit aan 106 woningen in de Vlijmense wijk Vliedberg. Dat doen we in opdracht van Woonveste. We verkregen het project een jaar geleden via een bouwteam-tender. De woningen stammen uit de jaren ’50 en zijn toe aan een verduurzamingsslag. Er zijn woningen bij die nu nog energielabel F of zelfs G hebben. Aan ons de taak om dat, voor alle woningen in de wijk, te verhogen naar label A. Hoe pakken we dat aan?

Slecht geïsoleerde woningen

In 2021 heeft het bureau Breuer & Cobelens onderzoek gedaan naar het energielabel van de woningen in Vliedberg. Hierbij zijn 96 van de 106 woningen bezocht. Van deze woningen behaalden 6 woningen label D, 54 woningen label E, 31 woningen label F en 5 woningen label G. Dat betekent dat ruim 90% van de woningen in de wijk slecht geïsoleerd is. Dat moet anders.

Wat gaan we doen?

Met de werkzaamheden in Vliedberg bereiden we de woningen voor, zodat ze op een later moment volledig gasloos kunnen worden. Om flinke labelstappen te kunnen zetten, is het belangrijk dat de complete woningschil wordt voorzien van hoogwaardige isolatie. We pakken de buitenschil dan ook grondig aan. We isoleren de houten vloeren en de gevels, vervangen de kozijnen (met triple glas) en buitendeuren en we isoleren en vernieuwen het dak. Daarbij worden de oranje dakpannen verwijderd en komen er antraciete pannen voor terug. Zo krijgt de wijk dus niet alleen een warme jas, maar ook een nieuwe look. Bij goede isolatie hoort goede ventilatie. Daarom krijgen de bewoners in Vliedberg een nieuw warmte-terug-win-ventilatiesysteem (wtw).

Denken in systemen met de Renovatiecalculator®

We zijn in Nederland op weg naar een CO2-neutrale woningvoorraad in 2050. Vanuit onze kennis van nul-op-de-meter, benadert Hendriks Coppelmans het energetisch renoveren van de woningvoorraad als ontwikkelopgave. Er zijn namelijk ontzettend veel mogelijkheden om te verduurzamen. Om opdrachtgevers de bomen door het bos te laten zien, hebben we een modulair concept opgebouwd. Een mix-and-match-idee om in het woud van mogelijkheden en scenario’s een doordachte keuze te presenteren. Onze Renovatiecalculator® licht de bestaande voorraad snel door aan de hand van acht modules: dak, gevel, vloer, verwarming, ventilatie, zonne-energie, circulariteit en bewonerscommunicatie. Door alle renovatiescenario’s tegen het licht te houden, vereenvoudigen we de keuzemogelijkheden en krijgen corporaties snel inzicht in de juiste koers voor hun vastgoedstrategie. Zo helpen we hen via een No-Regretaanpak om de beste energetische keuzes te maken, met oog voor de investeringen op korte en lange termijn.

Groot(s) onderhoud: niet alleen energetisch

Naast de energetische maatregelen voeren we in Vliedberg ook andere onderhoudswerkzaamheden uit. Zo herstellen we het gevelmetselwerk, verwijderen of herstellen we schoorstenen, vervangen we dakgoten en regenpijpen en vernieuwen we het schilderwerk van de gevels. Daarnaast worden de woningen ook aan de binnenkant opgeknapt. De meeste bewoners krijgen ook een nieuwe badkamer, keuken en/of toilet. De bewoners hebben de mogelijkheid om een badkamer te verplaatsen naar een slaapkamer, waardoor er een toilet op de eerste verdieping kan worden aangebracht. Hiermee levert Woonveste een bijdrage aan haar doelstelling om bewoners langer zelfstandig thuis te laten wonen.

We zijn eind oktober begonnen met de uitvoering van de werkzaamheden. Naar verwachting zijn de laatste woningen in de wijk medio 2024 opgeknapt.

energetisch onderhoud Vliedberg Vlijmen

Vliedberg Vlijmen onderhoud labelstappen

Vliedberg Vlijmen

Vliedberg Vlijmen

Vliedberg Vlijmen

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling