1 februari 2013

Herman Wijffels overhandigt certificaat ‘MVO-Prestatieladder’

Terug

Herman Wijffels, hoogleraar duurzaamheid en maatschappelijke verandering aan de Universiteit Utrecht, heeft deze week het certificaat ‘MVO Prestatieladder’ uitgereikt aan Hendriks Coppelmans. Bureau Veritas heeft het certificaat toegekend. Hendriks Coppelmans is de eerste middelgrote bouwonderneming in Nederland die aan de norm voldoet. Landelijk zijn er nog maar vijf andere bouwers die dit is gelukt. De ontmoeting met oud-Rabobank- en Wereldbanktopman Wijffels was voor directeur Bart Hendriks zeer inspirerend. “Het bevestigt mij in mijn overtuiging dat de maatschappelijke kant van het zaken doen steeds belangrijker wordt. Juist nu, in tijden van economische crisis. Of zoals Herman Wijffels het treffend zei: ‘Je kunt alleen overleven door te transformeren’.”

Optimistisch

Wijffels is een autoriteit op gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en is stellig over de toekomst. “Ons huidige wereldbeeld, gebaseerd op economisch gewin ten koste van anderen, loopt op z’n eind. Duurzaamheid is een nieuwe kwaliteit die ook economisch het beste perspectief geeft.” Volgens Wijffels is niets zo sterk als de combinatie van ethiek en economie. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven die MVO-principes toepassen het financieel substantieel beter doen. De hoogleraar is optimistisch over de toekomst. “We zitten middenin de ontwikkeling van een nieuwe beschaving. Daar hebben we enkele decennia voor nodig. De industriële tijd met zijn grootschaligheid loopt af. Nieuwe technologie is gericht op kleinschaligheid, bijvoorbeeld elk huis zijn eigen energieproductie. De efficiency ontwikkelt zich exponentieel. Over 30 jaar kunnen we in onze volledige energiebehoefte voorzien met zonne-energie”, verwacht Wijffels.

Samen optrekken

Zoals alle fundamentele veranderingen zal deze volgens Wijffels van onderuit moeten ontstaan, bij burgers en bedrijven. Bart Hendriks beschouwt dit als een aanmoediging voor het duurzame beleid dat zijn bedrijf al jaren voert. “De komende tijd willen we onze inspanningen op dit vlak verder uitbouwen. Daarbij willen we graag samen optrekken met onze relaties en partners. Met samenwerking kun je ook op MVO-gebied meer bereiken”, aldus Hendriks.

 

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling