13 september 2013

Geslaagde startviering bij nieuwbouw Het Rijtven

Terug

Ondanks het matige weer vond op 10 september een zeer geslaagde startviering plaats van de nieuwbouw op Het Rijtven in Deurne. In de noordzone van deze bosrijke woonlocatie is Hendriks Coppelmans bezig met een bijzonder project. In opdracht van ORO worden vijf duurzame groepswoningen en drie dagbestedingsgebouwen gerealiseerd voor 60 cliënten, jonge mensen met een sterk autistische aandoening of ontwikkelingsachterstand. Voor de cliënten, medewerkers, vrijwilligers en andere genodigden werd het een bijzondere happening.

Actieve bijdrage

De toekomstige bewoners van Het Rijtven droegen zelf hun steentje bij aan het succes van de viering. Zo werd er aandachtig geluisterd naar het gedicht dat Angela, schrijfster en tevens cliënt van ORO, voorlas. Ook Luuk Aerts waande zich even in het bouwproces van de toekomstige woningen. Samen met Anke den Ouden (voorzitter van de cliëntenraad) en Mieke Ockhuizen (voorzitter van het bestuur van ORO) kreeg hij de eer om symbolisch de eerste wand te plaatsen. Met Luuk aan de knoppen van de kraan werd de houtconstructiewand op zijn plek gehesen. De feestvierders konden daarna genieten van een hapje en een drankje en er werd flink gelachen met de vrolijk verklede clowns die op het terrein aanwezig waren.

Prefab houtconstructies

Het Rijtven is een project waarbij Hendriks Coppelmans prefab houtconstructies toepast, een specialisme van het bedrijf. Voor deze bouwmethode heeft ORO gekozen om de bouwtijd zo kort mogelijk te houden. De houtconstructie-elementen kunnen in de eigen productie-unit in Uden onder geconditioneerde omstandigheden geprefabriceerd worden en worden op de bouwplaats in razend tempo gemonteerd. Ook het duurzame karakter van deze bouwmethode sluit goed aan bij de filosofie achter de boswoningen op het Rijtven. Houtconstructies hebben een hoge isolatiewaarde en zijn vervaardigd uit een hernieuwbare grondstof.

Dichterbij dan je denkt

De startviering was niet enkel een moment om de start van de bouw te markeren: het maakte ook duidelijk dat de oplevering dichterbij is dan je denkt. Naar verwachting kunnen de eerste bewoners al rond de kerst van 2013 hun intrek nemen in de nieuwe woningen. Rond de bouwvak van 2014 is de tweede fase gereed en kunnen ook de laatste cliënten verhuizen. Een enorm korte periode, zodat de bewoners niet lang hoeven te wachten voordat ze van hun nieuwe thuis kunnen gaan genieten.

Fotografie: Hein van Bakel

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling