18 september 2020

Ga Verder Sessie in Maarheeze: energetisch renoveren met de Renovatiecalculator

Terug

Waar komt beleid het best tot z’n recht? Juist, in de praktijk. Daar zie je wat verder kijken en verder innoveren oplevert voor bewoners en opdrachtgevers. Wij delen onze kennis en ervaringen graag met anderen. Daarom organiseerden we op donderdag 16 september in Maarheeze een Ga Verder Sessie “Energetisch Renoveren”. Om de hoek bij de 48 woningen die we vorig jaar voor woningcorporatie woCom verduurzaamden. Vijf woningen transformeerden we zelfs naar BENG. Met behulp van onze handige Renovatiecalculator® kreeg woCom via zeven modules inzicht in alle verduurzamingsopties. De keuze viel op het innovatieve Voltherasysteem, een PVT-techniek die de Publieksprijs van de WarmteWissel in de wacht sleepte.
Tijdens de kennissessie deelden we samen met enkele gastsprekers welke innovatieve stappen we samen hebben we gezet. Wat kunnen we daarvan leren? Natuurlijk namen we ook een kijkje bij de woningen.

Samen stappen zetten

Gastheer en directeur ontwikkeling & innovatie René Beks verzorgde het welkomstwoord. Daarin lichtte hij toe hoe we bij Hendriks Coppelmans altijd een stap verder gaan: door verder te kijken, verder te helpen en verder te innoveren. We zitten niet stil.
Gastspreker Niels Arts, projectleider bij woCom, vertelde over het verduurzamingsbeleid van de corporatie. Remko Zuidema, adviseur Verduurzaming en Veiligheid bij Aedes, gaf uitleg over de Renovatieversneller: een interessante regeling van de overheid om onder andere woningcorporaties, woningeigenaren en aanbieders (zoals bouwbedrijven) te helpen met het verduurzamen van hun woningen.

Renovatiecalculator

Marti Smits, kostendeskundige en energiespecialist bij Hendriks Coppelmans, gaf een toelichting op de Renovatiecalculator, een innovatieve tool die woningcorporaties verder helpt bij hun verduurzamingsopgave. Geen woning of complex is hetzelfde, waardoor de aanpak elke keer net even anders is. De Renovatiecalculator licht de bestaande voorraad snel door aan de hand van zeven modules: dak, gevel, vloer, verwarming, ventilatie, zonne-energie en bewonerscommunicatie. Door alle renovatiescenario’s tegen het licht te houden, vereenvoudigen we de keuzemogelijkheden en krijgen corporaties snel inzicht in de juiste koers voor hun vastgoedstrategie. Communicatiemedewerker Anke van Kempen ging in op de module bewonerscommunicatie die ook onderdeel is van de Renovatiecalculator. Hoe bereikten we 100%-bewonersdeelname in het project? En hoe pakken we bewonerscommunicatie aan bij onderhoudsprojecten?

Projectbezoek

Tenslotte namen we ook een kijkje bij de gerenoveerde woningen. Vanwege de coronamaatregelen bekeken we ze alleen van buiten en bleef iedereen op afstand. Om het installatieconcept toch goed toe te kunnen lichten maakten we een factsheet.

Meer weten?

Meer weten over de Renovatiecalculator en hoe wij u verder helpen bij uw verduurzamingsopgave? Neem dan contact op met René Beks, directeur ontwikkeling & innovatie via 06-51045714 of rene.beks@hendrikscoppelmans.nl.

Bekijk hier de presentatie van deze Ga Verder Sessie.

Zie we je bij een van onze volgende Ga Verder Sessies?

We zijn nog lang niet ‘uitgedeeld’. Bekijk hier de Ga Verder Sessies die we nog in petto hebben.

René Beks, Hendriks Coppelmans

Niels Arts, woCom

Remko Zuidema, Aedes

Marti Smits, Hendriks Coppelmans

Anke van Kempen, Hendriks Coppelmans

De 7 modules van de Renovatiecalculator®

De 7 modules van de Renovatiecalculator®

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling