7 februari 2014

Fonds Cohesie steunt ‘Dorpswinkel’ en ‘Bewegingstuin’

Terug

De Dorpswinkel van Stichting In de Molen in Eerde en de bewegings- en ontmoetingstuin van Vivent Litserborg in Den Dungen hebben op vrijdag 7 februari een financiële bijdrage ontvangen van Cohesie, het goededoelenfonds van Hendriks Coppelmans. De bewegings- en ontmoetingstuin, die beweging en ontmoeting mogelijk maakt voor ouderen met dementie, ontving een cheque van € 4.380,-. Stichting In de Molen nam een cheque in ontvangst van € 6.080,- voor de Dorpswinkel Eerde. Deze door vrijwilligers gerunde dorpssupermarkt biedt mensen met een verstandelijke beperking een zinvolle dagbesteding en is belangrijk voor de leefbaarheid. Europarlementariër Lambert van Nistelrooij, lid van het comité van aanbeveling van Fonds Cohesie, reikte de cheques uit aan de twee genomineerde projecten.

Zinvolle dagbesteding

De Dorpswinkel in Eerde biedt mensen met een verstandelijke beperking de kans om hun tijd zinvol in te vullen met allerlei winkeltaken. Samen met hun begeleiders, die dagelijks vrijwillig in de winkel aanwezig zijn, verrichten zij daar alle voorkomende werkzaamheden. Een mooi voorbeeld hiervan is de boodschappenservice voor de minder mobiele inwoners van Eerde. De winkel vervult ook een rol als ontmoetingspunt: het terras en de gemeenschappelijke ruimte nodigen uit tot een praatje onder de inwoners van Eerde. De Dorpswinkel, tevens de enige supermarkt in het dorp, is gevestigd in de Sint-Antoniusmolen. Deze molen werd grotendeels verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog en wordt nu nog regelmatig bezocht door mensen die het pad van de geallieerden bewandelen. Zo is de winkel niet enkel een verrijking voor Eerde, maar ook voor daarbuiten.

Dementievriendelijke tuin

Nieuwbouwcomplex Litserborg in Den Dungen wordt bewoond door 28 ouderen met dementie. Het complex bevat een binnenruimte die zorgorganisatie Vivent om wil toveren tot een bewegings- en ontmoetingstuin waarin de ouderen op een laagdrempelige manier zelfstandig kunnen bewegen. De beleving wordt gestimuleerd door bijvoorbeeld geurende bloemen, een klaterend vijvertje of vogelgeluiden. De tuin is toegankelijk voor alle inwoners van Den Dungen waardoor er veel ruimte is voor een ontmoeting tussen jong en oud. Op deze manier wil Vivent een grote stap zetten naar een dementievriendelijke gemeente.

Onderdeel van MVO-beleid

Fonds Cohesie is het maatschappelijk fonds waarmee Hendriks Coppelmans, sinds 2002, jaarlijks projecten ondersteunt die bijdragen aan ‘een geweldige leefomgeving’. Uit de aangemelde projecten koos het comité van aanbeveling eind 2013 twee goede doelen. Relaties en medewerkers van Hendriks Coppelmans mochten namens het fonds online ieder een gift van € 20,- schenken aan één van de genomineerde projecten. Fonds Cohesie maakt deel uit van een actief MVO-beleid. Als een van de eerste bouwondernemingen in Nederland is Hendriks Coppelmans hiervoor sinds begin 2013 gecertificeerd.

Meer weten over het fonds of een project aanmelden? Kijk dan op www.fonds-cohesie.nl.

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling