14 april 2021

Duurzame installaties en extreem weer: hoe zijn de prestaties?

Terug

Afgelopen zomer leverde niet één warmterecord op, maar een heleboel. Voor het eerst sinds het begin van de temperatuurmetingen was het vijf dagen achtereen warmer dan 35 graden. En zo’n koude week als in afgelopen februari, met temperaturen tot -10,9 graden, komt gemiddeld nog maar eens in de zes jaar voor. Hoe presteren de verwarmings- en koelingsinstallaties in onze energieneutrale en NOM-woningen eigenlijk bij dergelijke extreme temperaturen? Onze energiespecialist Marti Smits legt het uit.

“Sinds 2014 realiseren we energieneutrale en nul-op-de-meterwoningen. Daar hebben we meerdere duurzame en gasloze installatieconcepten voor bedacht”, vertelt Marti. “De meest toegepaste werkt met een bodemwarmtepomp. Die wordt geleverd door Nathan, specialist in duurzame klimaattechniek en onze vaste samenwerkingspartner. Een bodemwarmtepomp zorgt voor een warm huis in de winter en een koel huis in de zomer. De pomp ondervindt geen enkele invloed van de buitentemperatuur. Ook niet bij extreme omstandigheden, hebben we afgelopen jaar heel duidelijk gemerkt. Zowel in de winter als in de zomer blijft de bodemtemperatuur constant. Dat komt doordat de warmte die in de winter aan de bodem wordt onttrokken om het huis te verwarmen, in de zomer weer wordt aangevuld door woningkoeling.”

Intensieve monitoring = optimale regulatie

Het mooie van de warmtepomp is dat ze modulerend werkt. Bewoners hoeven niets te doen; de pomp speelt in op de buitentemperatuur en past die in huis daarop aan. “Het resultaat van jarenlange finetuning”, aldus Marti. “Met behulp van digitale meetinstrumenten monitoren wij alles (AVG-proof natuurlijk). Van het exacte energieverbruik van een woning tot de precieze werking van de warmtepomp. Door jarenlang de prestaties van opgeleverde NOM-woningen te volgen, hebben we de werking steeds verder kunnen verfijnen en de inregeling van de bodemwarmtepomp geoptimaliseerd. Daardoor verbruikt ze minder energie, werkt ze efficiënter en heeft ze een langere levensduur. Goed voor de duurzaamheid én het comfort van bewoners.”

Geen kans op oververhitting

“Dankzij de bodemwarmtepomp is er ook minder kans op oververhitting in een woning”, stelt Marti. “Belangrijk, want per 1 januari 2021 is de TOjuli-eis van kracht geworden. TO staat voor Temperatuur Overschrijding. Deze wettelijke eis geeft een grenswaarde aan waarmee je het zomercomfort kunt berekenen. Hieraan moeten voortaan alle nieuwbouwwoningen voldoen.” Het doel? De kans op oververhitting in woningen drastisch verkleinen. “Alle opdrachtgevers in de bouw, ontwerpers, installateurs en bouwbedrijven krijgen met deze eisen te maken. Maar ons installatieconcept met de bodemwarmtepomp valt al binnen de grenswaarde van de TOjuli-eis. Dat hebben we dus al aan de voorkant afgedekt.”

 

duurzame installaties extreem weer Zuster Theordardahof Uden

Koud van buiten, maar heerlijk warm van binnen dankzij de bodemwarmtepomp. Nul-op-de-meterwoningen van Area in Uden, afgelopen februari.

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling