3 augustus 2021

Daklozenopvang Traverse na duurzame renovatie weer geopend

Terug

De daklozenopvang van Traverse in het centrum van Tilburg is weer geopend. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan de renovatie van de locatie van SMO Traverse aan de Gasthuisring 37. Hendriks Coppelmans voerde de werkzaamheden aan onder meer een Rijksmonument uit in opdracht van woningcorporatie Tiwos. Eerder ontwikkelden en realiseerden we ook al de nieuwbouw van Traverse aan de Reitse Hoevenstraat. Traverse biedt op de Gasthuisring opvang en begeleiding voor dak- en thuislozen en beschermd wonen plekken voor cliënten die langer ondersteuning nodig hebben. De crisisopvang is sinds het voorjaar van 2020 verhuisd naar de Reitse Hoevenstraat.

Klaar voor de toekomst

De inrichting van het pand aan de Gasthuisring is gemoderniseerd. De slaapzalen hebben plaatsgemaakt voor 1- en 2-persoonskamer voor de nacht. Zo is er meer privacy en ervaren cliënten meer rust. Dat draagt bij aan herstel en zelfredzaamheid voor de toekomst. De gebruikersruimte is net als voorheen ingericht voor veilig en hygiënisch drugsgebruik onder toezicht. Naast de kamers voor de nacht zijn er ook gemeenschappelijke ruimtes voor overdag en werkplekken voor personeel van Traverse.

Goede buur

Het rechtergedeelte van het pand werd ooit gebouwd om het gezin van een textielbaron onder andere bescherming en veiligheid te bieden. José Buitendijk, lid van het besturingsteam van SMO-Traverse: “Ook in de huidige functie biedt het pand bescherming aan mensen die een veilige plek nodig hebben omdat ze dakloos zijn. We helpen ze een nieuwe start te maken. Ook willen we graag een goede buur zijn en bijdragen aan een prettige leefomgeving samen met de andere buurtbewoners. Bijvoorbeeld met de deelname aan de landelijke opschoondag of initiatieven zoals de ‘woningsdagpakketten’ tijdens Koningsdag 2020 en de Burendag in september 2021 (als corona het toelaat).”

Renovatie

Joey van Osch, projectleider Tiwos: “Het totale bouwvolume bestond uit een viertal gebouwen die in de loop van de tijd verbouwd, aangebouwd en gerepareerd waren. Dat leidde er toe dat er geen samenhang meer aanwezig was en het pand heel onlogisch overkwam. Het bouwvolume is aangepast aan het nieuwe ruimtelijk en functioneel plan van eisen van Traverse, dat door het Q-team (bestaande uit GLS architectuur, Klictet en Cauberg Huijgen) vertaald is naar het definitief ontwerp. Zo is er veel meer een gevoel van licht, ruimte en eenheid ontstaan.”

Rijksmonument

Eén van de gebouwen is een Rijksmonument en dat betekende dat de Udense bouwer Hendriks Coppelmans zorgvuldig te werk moest gaan. “Het 115 jaar oude Rijksmonument heeft veel authentieke details’, vertelt projectleider Robert van Gendt. “Glas-in-loodramen, houten lambriseringen, gestucte sierplafonds, alles is met zorg beschermd en waar nodig hersteld. Daarnaast zijn de panden ook verduurzaamd. Er is geïsoleerd en de installaties zijn vervangen.”

Lees ook dit artikel van het Brabants Dagblad

 

Foto’s Henri Boer Fotografie

Daklozenopvang Traverse Gasthuisring Tilburg

Daklozenopvang Traverse Gasthuisring Tilburg

Daklozenopvang Traverse Gasthuisring Tilburg

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling