23 april 2020

Casco in anderhalve week: prefab-pilot in Boerdonk

Terug

In nieuwbouwproject ’t Veldje in Boerdonk realiseren we 7 sociale huurwoningen voor Woonmeij. Bijzonder daarbij is dat we deze woningen volledig opbouwen uit prefab-elementen, inclusief steenstrips op de buitengevel. Binnen anderhalve week stond het casco overeind.

Prefab-pilot

We gebruiken vaker prefab-elementen, zoals gevel- en dak-elementen uit onze eigen houtconstructiefabriek. De ervaringen die we met houtskeletbouw hebben opgedaan, passen we in Boerdonk toe bij het prefabriceren van betonnen bouwelementen. De vloeren en binnen- en buitenwanden worden in de fabriek compleet afgewerkt. Ze zijn geïsoleerd en voorzien van elektra-leidingen. Ook voor de loodgieter is al ruimte voor de leidingen gemaakt. Bovendien zijn de buitenwanden in de fabriek al voorzien van een afwerklaag van steenstrips. Ook het dak bestaat uit prefab-elementen. Alle elementen worden in hun geheel naar de bouwplaats getransporteerd. Daar worden ze gemonteerd. Zo staat in anderhalve week het gehele casco en bereiken we dus binnen een paar weken het hoogste punt.

Voorbereiding in BIM essentieel

Zoals bij al onze bouwprojecten, werken we de woningen volledig uit in BIM. Anders dan bij traditionele bouwprojecten modelleren we nu ook de bevestigingspunten van de prefab-elementen en al het leidingwerk in het digitale model. Omdat we de elementen in de fabriek produceren, kunnen we er op de bouwplaats niets meer aan veranderen. Daarom is goede afstemming tussen alle partijen in het BIM-proces essentieel. Met het BIM-model bouwen we de woningen in feite al een keertje, maar dan digitaal. Zo zijn er op de bouwplaats geen verrassingen meer en dat scheelt faalkosten.

Meer voordelen

Omdat de elementen in de fabriek worden geproduceerd hebben we minder last van weersinvloeden. Daarmee verhogen we de kwaliteit van de woningen en werken vakmensen onder ideale omstandigheden.
Het gebruik van prefab-elementen zorgt ervoor dat de totale bouwtijd (op de bouwplaats) ongeveer de helft korter is dan bij traditionele bouw. Bij huurwoningen, zoals in dit project, geeft dat een extra voordeel: de woningen zijn sneller klaar en daardoor eerder verhuurbaar. Dat maakt prefabricage financieel een aantrekkelijke optie. Ook voor de bewoonde omgeving is het fijn. Een kortere bouwtijd betekent ook minder transportbewegingen, minder herrie en dus minder overlast voor de buurt.

prefab betonelement Boerdonk 't Veldje

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling