12 februari 2015

Budgetrijwoning ® vergroot huuraanbod gemeenten

Terug

Veel gemeenten kampen met hetzelfde probleem. Een te beperkt aanbod van huurwoningen voor mensen met een bruto jaarinkomen tussen de € 34.000,- en € 45.000,-. En dat terwijl het aandeel lagere middeninkomens alleen maar toeneemt. Met de bouw van negen huurwoningen speelt de gemeente Boekel hierop in, samen met Hendriks Coppelmans. In uitbreidingswijk De Donk 2 komt het flexibele gemeentebeleid perfect samen met het bouwconcept van de BudgetRijwoning®. De woningen in Boekel zijn inmiddels opgeleverd. Er verschijnen ook BudgetRijwoningen in de gemeenten Haaren, Laarbeek, Grave en Gemert-Bakel.

Nu woningcorporaties minder financiële ruimte hebben om te investeren in nieuwbouw, stagneert ook in de gemeente Boekel de aanwas van huurwoningen. “Net als andere plattelandsgemeenten loopt Boekel wat achter met woningen in de huursector”, vertelt wethouder Ted van de Loo. “Voor jonge starters valt het vaak niet mee om een woning te kopen. Zelfs onze starterslening biedt niet altijd het juiste zetje. Komen ze ook niet in aanmerking voor een sociale huurwoning? Dan zijn andere oplossingen nodig om in de woonbehoefte te voorzien.”

Oplossing voor gemeenten

Op zoek naar een goed alternatief, maakte de gemeente Boekel kennis met het concept van de BudgetRijwoning. “Hendriks Coppelmans herkende zich in onze problematiek en bood gelijk uitkomst”, legt Van de Loo uit. “Ik was direct geïnteresseerd. Zeker gezien de huurprijs, die maximaal 10% boven de huurtoeslaggrens ligt. De BudgetRijwoning voorziet in een grote behoefte. Niet alleen hier, maar ook in andere gemeenten. Want die lopen vaak tegen dezelfde problemen aan als wij: wel kavels te koop maar geen kopers, en te weinig betaalbare woningen voor een grote groep inwoners.”

Flexibel inpassen

Naast een innovatief bouwconcept is een flexibel gemeentebeleid cruciaal voor een snelle invulling van bouwplannen. Ted van de Loo: “Dit project is daarvan een succesvol voorbeeld. De negen huurwoningen pasten net niet binnen de plannen. Samen met Hendriks Coppelmans hebben we adequaat gehandeld om ze toch in te passen. Daarbij kwamen we van beide kanten snel tot resultaat. Hendriks Coppelmans dankzij het flexibele bouwconcept en het inschakelen van een belegger die de woningen verhuurt, en de gemeente Boekel met het verlenen van een omgevingsvergunning.”

Kavels verkopen

In slechts drie maanden tijd is het plan volledig uitgewerkt. De bouw startte in juni en onlangs zijn de woningen al opgeleverd. “Snel schakelen, dat typeert ons”, aldus Van de Loo. “We hebben ondernemende ambtenaren die meedenken, maar ook de beperkingen durven aan te geven. Dat verwacht ik ook van onze partners, zoals Hendriks Coppelmans. In dit project kwamen al onze sterke punten prachtig samen. Logisch, want we delen hetzelfde doel. Wij kunnen kavels voor een goede prijs verkopen, terwijl Hendriks Coppelmans kan doorbouwen. En uiteindelijk zijn vooral de inwoners van Boekel er ontzettend blij mee.”

Klik hier voor een uitgebreid artikel over het BudgetRijwoningconcept.

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling