8 februari 2022

Bouwen in Lommerrijk: natuur- en klimaatadaptief zijn de sleutelwoorden

Terug

Meer woningen én meer groen. Twee pluspunten waardoor wij volgens Casade het beste plan hadden voor Lommerrijk, onderdeel van de nieuwe wijk Landgoed Driessen in Waalwijk. In een tender vroeg Casade vorig jaar om minimaal 22 woningen en oplossingen voor klimaatadaptatie en het voorkomen van hittestress. Wij keken verder en zagen meer mogelijkheden.

Meer woningen

Het lukte ons de 22 gevraagde woningen uit te breiden naar 28: 18 rij- en 10 levensloopbestendige woningen. Hoe? Door een slimme verkaveling en het toepassen van onze concepten BudgetRijwoning en (af)TOPwoning gelijkvloers. Dankzij dezelfde beukmaat past een levensloopbestendige woning op een rijtjeswoningkavel. De woningen zijn nul-op-de-meter en hebben de hoogste energieprestatievergoeding (EPV).

Meer groen: natuurinclusief en circulair

Casade was blij met onze oplossingen voor klimaatadaptatie en hittestress. Daarnaast viel ons idee voor extra groen en duurzaamheidselementen in de smaak. Zo maakten we ruimte voor een gezamenlijke binnentuin die we samen met bewoners gaan inrichten. De inrichting daarvan staat nog helemaal open, maar alles is mogelijk: een voedselbos, moestuin, wadi, wat speeltoestellen, of een combinatie daarvan.
Alle platte daken van de woningen en bergingen voorzien we van sedumbeplanting. Anita Pauwels, projectontwikkelaar: “Natuurinclusief bouwen – hier een eis van de gemeente – draait niet alleen om planten, maar ook om dieren. Op veel plekken plaatsen we daarom nestkasten voor mussen, huiszwaluwen en gierzwaluwen. En we creëren verblijfplaatsen voor vleermuizen in de spouw.”

Ook hebben we oog voor circulariteit. Denk daarbij aan circulaire betonmortel (met gerecycled cement) en puingranulaat in de betoncasco’s.

Een bos in je tuin

Om te stimuleren dat bewoners hun eigen tuin zo groen mogelijk inrichten, stelden we voor elke huurder een tuiny forest te geven. Dit is een pakket van struiken en vaste planten, goed voor beplanting van 6 m². Anita: “Het gaat om sterke, inheemse planten die niet veel verzorging nodig hebben en bijdragen aan de biodiversiteit doordat ze bijen en vlinders aantrekken. Ook helpen ze hittestress voorkomen.”

Een duurzaam plan dus, met ook nog eens de laagste stichtingskosten per woning.

overzicht woningen Lommerrijk Waalwijk

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling