15 juli 2022

Binnenstedelijk succes met oplevering 48 nieuwe woningen in hartje Helmond

Terug

Vandaag leveren we de laatste woningen op van het project Aan ’t hof van Helmond. In dit project ontwikkelden en realiseerden we vier stadsvilla’s (koop) aan Zuid Koninginnewal in Helmond. Aan de andere zijde van de bouwplaats, Kerkstraat Zuid, realiseerden we tegelijkertijd 44 sociale huurappartementen voor Woonbedrijf. Deze leverden we enkele weken geleden op. Alle nieuwe bewoners hebben hun sleutel inmiddels ontvangen. De bouw van het project startte in mei 2021. Het was een bijzondere bouwplaats. Niet alleen omdat we twee projecten tegelijk realiseerden, maar ook omdat we dat midden in de stad deden. Dat bracht mooie logistieke uitdagingen met zich mee.

Intensief voorbereidingstraject

Voordat de bouw begon, was er al veel gebeurd op de bouwlocatie. In het voorbereidingstraject zat alles wat je bij bouwen in de stad kunt tegenkomen. We begonnen in het voorjaar van 2020 met het aanbrengen van vleermuiskasten, de zogenaamde mitigerende maatregelen. Daarna volgde de sloop en asbestsanering van het oude garagebedrijf dat voorheen op de locatie stond.
In de grond gingen we vervolgens verder met een tank- en bodemsanering en een archeologische opgraving. Omdat de grond tot buiten het perceel vervuild was, moesten hier ook verschillende nutsleidingen verlegd worden.

Grenscorrecties

Tot dat moment was het bouwplan gebaseerd op de kadastrale grenzen van het perceel. Na de sloop bleken die niet overeen te komen met de gebruiksgrenzen. Met de eigenaren van buurpercelen hebben we toen afspraken gemaakt over grenscorrecties en het afwerken van de nieuwe erfgrenzen. Na het vaststellen van de nieuwe grenzen hebben we ons BIM-model hierop aangepast. Met deze informatie kon de laatste puzzel gelegd worden: hoe krijg je boorpalen en 44 bodembronnen ingepast op deze beperkte locatie, waar in de diepte ook nog eens een beperking ligt van een kleilaag? Met behulp van onze partner GPR is dat gelukt en konden we aan de slag.

Bouwen in de stad

De woningen staan in het centrum van Helmond, om de hoek van het kasteel en het treinstation. Op deze inbreidingslocatie is de bouwruimte beperkt, dus plaatsten we de kraan, bouwketen en materiaalopslag op het binnenterrein. Vrachtverkeer bereikte dit terrein tijdens de bouwperiode via de onderdoorgang van een van de stadsvilla’s. Om het hogere vrachtverkeer de ruimte te geven, bouwden we van deze woning eerst alleen de tweede en derde verdieping. Toen het groot materieel het binnenterrein begin mei verliet, volgde pas de bouw van de eerste verdieping. Zo bouwden we in feite van boven naar onder, in plaats van andersom. Een passend antwoord op dit logistieke vraagstuk.

Huurwoningen voor jonge starters

Wonen niet alleen geweldig, maar ook betaalbaar maken. Dat vinden we, net als Woonbedrijf, belangrijk. De huurprijs voor de woningen is daarom vastgesteld onder de eerste aftoppingsgrens. De woningen worden verhuurd aan jonge starters (tussen de 23 en 27 jaar) en zijn geschikt voor één tot twee personen. Het gebouw heeft vier woonlagen met drie typen appartementen, elk met één slaapkamer, een compacte keuken, woonkamer, badkamer en installatieruimte. Op het afgesloten binnenterrein zijn de parkeerplaatsen en fietsenbergingen gerealiseerd.

Koopwoningen: royale stadsvilla’s

De vier koopwoningen zijn echte stadsvilla’s met vier woonlagen. Bij drie van de vier villa’s is de keuken op de begane grond en de woonkamer op de eerste verdieping. Eén woning ligt boven de onderdoorgang naar het binnenterrein. Bij deze woning zijn de woonkamer en keuken op de eerste verdieping. Op de tweede en derde verdieping zijn de badkamer en slaapkamers. Alle woningen hebben een tuin aan de achterzijde en een eigen parkeerplaats op het binnenterrein. Bovendien hebben we bij deze woningen balkons gerealiseerd op de eerste verdieping.

Alle woningen het project zijn verkocht of verhuurd.

oplevering zuid koninginnewal helmond kerkstraat zuid

Vooraanzicht stadsvilla's

oplevering zuid koninginnewal helmond kerkstraat zuid

Sleuteloverdracht van kopersbegeleider Ron Cornelissen aan nieuwe bewoners van één van de stadsvilla's

oplevering zuid koninginnewal helmond kerkstraat zuid

De nieuwe bewoners van één van de stadsvilla's

oplevering zuid koninginnewal helmond kerkstraat zuid

Appartementen Kerkstraat Zuid

oplevering zuid koninginnewal helmond kerkstraat zuid

Appartementen Kerkstraat-Zuid

oplevering zuid koninginnewal helmond kerkstraat zuid

Achterzijde stadsvilla's

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling