16 februari 2021

Met cartoons bewoners warm krijgen voor verduurzamingsplannen

Terug

Verduurzaming van de woningvoorraad vereenvoudigen en versnellen: dat is het doel van de Brabantse Duurzaamheids Alliantie (BDA). Twee corporaties (Tiwos en Thuisvester) en vijf bouwbedrijven (waaronder Hendriks Coppelmans) gaan met dit samenwerkingsverband ruim 2200 woningen in West-Brabant verduurzamen. Bewonerscommunicatie vormt een belangrijk aandachtspunt, want vanwege de energetische maatregelen moet per deelproject steeds 70% van de bewoners akkoord gaan met de onderhoudsplannen. Hoe krijg je huurders mee? En hoe doe je dat in een wijk met veel laaggeletterden? Bij het eerste BDA-project voor Tiwos in Tilburg kozen we voor de inzet van cartoons. Met een serie tekeningen gaven we de bewoners van de 168 woningen uitleg over de energetische maatregelen, de werkzaamheden, overlast en wat het betekent voor hun portemonnee. Begrijpelijke informatie, ook voor wie minder goed kan lezen. Missie geslaagd? Jazeker! Binnen 2,5 week was de 70%-drempel bereikt.

Op naar 100% akkoord

De cartoons zijn zo ontwikkeld dat ze ook voor andere BDA-projecten inzetbaar zijn. Bij het project in Tilburg worden ze gebruikt ter ondersteuning van de tekst in de Buurtinfokrant en bewonersbrieven. Uiteraard speelt persoonlijk contact ook bij dit project een belangrijke rol bij het krijgen van draagvlak. Begrijpelijke schriftelijke informatie neemt al veel vragen en zorgen weg en dat scheelt: dan kan de tijd en energie in het persoonlijk contact vooral naar de bewoners die écht extra aandacht nodig hebben.
Nu 70% van de bewoners heeft ingestemd kan het project definitief doorgaan. De uitvoering start naar verwachting eind april. Voor die tijd hopen we van alle bewoners een akkoord te hebben. Want 100% vrijwillige deelname is altijd ons streven.

Over de Brabantse Duurzaamheids Alliantie

Op dit moment zijn twee corporaties en vijf bouwbedrijven aangesloten bij de BDA. Er staan 2230 sociale huurwoningen voor verduurzaming op de rol. “Hendriks Coppelmans gaat in de Tuinbouwstraat en op het Visserijplein in Tilburg aan de slag met de energetische schilrenovatie van de eerste 168 woningen. We willen het totale aantal graag snel uitbreiden tot 4500 woningen”, aldus Daniël Duijvestijn die sinds september programmaleider is. “Dat spreekt me nou juist zo aan in de aanpak van de BDA: meer tempo maken met de energietransitie door gewoon meer woningen per dag aan te pakken. Want de gezamenlijke verduurzamingsopgave is al complex genoeg en gevoelig voor uitstel. Natuurlijk word je geconfronteerd met nieuwe inzichten, waardoor je ook weer terug naar de tekentafel zou kunnen. Wij gaan gewoon vandaag aan de slag, ook al zou je het morgen misschien anders bedenken.” Lees hier het volledige interview met Daniël Duijvestijn.

Brabantse Duurzaamheids Alliantie - BDA Tilburg

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling