15 december 2022

Aan de slag met verschillende duurzame aspecten bij nieuwbouwproject in Boekel

Terug

Voor PeelrandWonen zijn we onlangs begonnen aan de bouw van project Kloosterhof: 20 nieuwbouwwoningen aan de Kloosterlaan in Boekel. Een bijzonder project met verschillende duurzame aspecten. De woningen zijn nul-op-de-meter (met energieprestatievergoeding), we gaan aan de slag met flora & fauna, zorgen voor een natuurinclusieve terreininrichting en we indexeren de losmaakbaarheid van de woningen.

Losmaakbaarheidsindex

Hoe goed is een gebouw te demonteren? Een belangrijke vraag op het gebied van circulariteit. Hoe beter uit elkaar te halen, hoe circulairder je woning is. In Boekel gaan we aan de slag met dit vraagstuk. Samen met Alba Concepts, die hier als enige partij in Nederland een meetmethodiek voor heeft ontwikkeld: de Building Circularity Index (BCI). Zij adviseren ons bij het indexeren van de losmaakbaarheid van project Kloosterhof, zodat we de mate van losmaakbaarheid van de woningen kunnen vaststellen.

Biodiversiteit en natuurinclusiviteit

Voor een duurzame leefomgeving is het niet alleen belangrijk om zo groen mogelijke gebouwen neer te zetten. Ook de bestaande biodiversiteit in de directe omgeving van de locatie is van belang. Daarom inventariseert onze partner Ecoresult de flora en fauna van de omgeving. Welke dieren en planten zitten er nu al op deze plek en hoe zorgen we ervoor dat deze weer terugkomen? Of hoe kunnen we de flora en fauna zelfs versterken?
We doen dat onder andere door het regenwater op de locatie te bergen via een wadi in de binnentuin. Daardoor ontstaat er niet alleen een betere waterhuishouding, maar kan er ook meer biodiversiteit ontstaan. Zo creëren we samen een duurzame leefomgeving voor de nieuwe bewoners.

Kloosterhof Boekel impressie appartementen

Kloosterhof Boekel impressie woningen

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling