Circulair bouwen

We zijn al op weg!

De beschikbaarheid van grondstoffen is eindig: op=op. Daarom werkt Nederland toe naar een circulaire economie in 2050. Producten en grondstoffen zo veel mogelijk hergebruiken en waardevernietiging minimaliseren, dat is het doel. Wij nemen onze verantwoordelijkheid om actief bij te dragen aan deze materialentransitie, samen met onze kopers, huurders, opdrachtgevers, gemeenten en ketenpartners. Maar we willen niet wachten tot de overheid ons verplicht. Zo streven we niet in 2030 maar al in 2023 naar een halvering van het primair grondstofgebruik. Natuurlijk komen wij zelf in actie, maar we willen ook anderen enthousiasmeren om mee te doen in die circulaire transitie. Net zoals we eerder deden met de energietransitie en sociale innovatie.

Het voortouw nemen

Binnen ons bedrijf is de werkgroep Circulaire Economie stevig aan de slag. Via een hbo-afstudeeropdracht werken we nauw samen met het onderwijsveld. Inmiddels benaderen we circulair grondstoffengebruik via vier aandachtsgebieden:

 • 1. vergroten van het aandeel secundaire grondstoffen
 • 2. vergroten van het aandeel biobased/hernieuwbare grondstoffen
 • 3. vergroten van de herbruikbaarheid van grondstoffen
 • 4. borgen van een gezond binnenklimaat voor de gebruiker

Deze doelstellingen vertalen we naar concrete (deel)projecten. Samen met ons moederbedrijf Hendriks Bouw en Ontwikkeling investeren en participeren we bovendien zélf in de ontwikkeling en productie van duurzame bouwmaterialen. Daarbij concentreren we ons op circulaire en biobased alternatieven voor fundering, constructie, gevel en isolatie. Juist daar valt milieuwinst te halen omdat die materialen in de bouw een hoog volume vertegenwoordigen. In de loop van 2022 verwachten we de eerste innovatie op de markt te brengen

Lees meer over deze baanbrekende innovaties.

Drie best practices

Gewoon handen uit de mouwen en al doende leren is ons motto. In een drietal projecten hebben we al ervaring opgedaan:

 • Bij een project voor BrabantWonen aan de Mozartsingel in Den Bosch vangen we regenwater op voor toiletspoeling en passen we veel bio-based materialen toe: houtconstructie-elementen, isolatie van houtvezel, keramische gevelbekleding met een vulling van hout (Kerloc), gerecyclede gipsplaten en bitumen en sedum op het dak. De hoofddraagconstructie voeren we uit in Cross Laminated Timber (CLT). In het gebouw ligt in totaal 709 ton CO2-opgeslagen, ruim 32 keer meer dan in een traditioneel gebouw. Onze ervaringen met het project en de gebruikte materialen legden we vast in een whitepaper. Deze kun je hieronder downloaden.

 

 • Een ander voorbeeld is onze bijdrage in het meest duurzame bouwteam van Nederland, waarmee we in Waalre aan de slag gaan: bestaande woningen fungeren hier als donor voor de nieuwbouw en we passen circulair beton toe. Zo behalen we een flinke CO2-reductie van 276 ton.

 

 • Bij onze projecten Rietland in Beek en Donk en Groote Hoeven in Someren pasten we een Madaster materialenpaspoort toe. Doel van zo’n paspoort is afval te elimineren door materialen een identiteit te geven.

 

Meer weten? Lees onze whitepaper over biobased en circulair bouwen

In samenwerking met duurzaamheidsaanjager Jan Willem van de Groep maakten we deze whitepaper: ‘Biobased en circulair bouwen. Wat is nu al haalbaar?’ Met onder andere onze ervaringen uit het circulaire project Mozartsingel Den Bosch en een overzicht van materiaalalternatieven die nu al op de markt zijn.

 

Download whitepaper  Downloaden

  Bedankt voor je interesse. Vul je e-mailadres in en we sturen
  een mail met download-link naar je toe.

  Bedankt

  De download is verstuurd naar je mailbox. Je kunt de download ook bekijken via onderstaande link.

  Download: hen211194_whitepaper_digitaal_v4

  Publicaties:

   

  Schrijf je in voor onze themanieuwsbrief Duurzaam Wonen.

  Gerelateerde projecten

  De projecten waarbij we deze innovatie hebben toegepast:

  Meer weten? Neem contact op!

  Anita Pauwels
  Projectontwikkelaar
  T: (0413) 26 48 33
  "Zullen we samen wonen geweldig maken?"
  Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling